Taushetserklæring

Personer som tar oppdrag for frivilligsentralen må ha akseptert taushetserklæring.

Taushetserklæring

Jeg forplikter meg herved til ikke å bruke, åpenbare, utlevere eller på annen måte gjøre tilgjengelig for uvedkommende informasjon om alle personlige opplysninger som jeg er blitt kjent med i mitt arbeid i tilknytning til frivilligsentralen.

Jeg vil også vise aktsomhet i omtale av andre forhold som jeg blir kjent med eller erfarer under mitt arbeid. Personlige opplysninger som er gitt av en bruker i forbindelse med saksbehandling og/eller hjelpearbeid, kan etter samtykke fra brukeren benyttes internt. 

Jeg har lest de lovbestemmelser som er anført i denne erklæring. Jeg er dermed klar over straffelovens kapittel 21 § 209 og 210, samt Helsepersonellovens kapittel 5, spesielt § 21. Jeg er kjent med at brudd på disse bestemmelsene kan medføre straffeansvar.

Jeg er også klar over at taushetsplikten gjelder både i den tiden jeg er tilknyttet frivilligsentralen og etter at mitt engasjement er avsluttet. 

Retningslinjer

Som frivillig forplikter jeg meg videre til å: 

  • si fra når jeg er syk, eller av annen grunn er forhindret fra å komme
  • si fra når noe ikke fungerer 
  • si fra når jeg ikke kan fortsette mitt engasjement, også ferie / opphold 
  • si fra når jeg vil slutte

Jeg er kjent med og godtar at kontaktperson (daglig leder) har et oppfølgingsansvar og derved har krav på å høre hvordan kontakten med brukeren går. 

Relevante lovsteder

Taushetspliktens omfang

Taushetsplikten omfatter helse- og sykdomsforhold, følelsesliv, livssyn, og religion, familieforhold og slektskap, utdanning, holdninger, arbeid og økonomiske forhold, fødested, personnummer, statsborgerskap, yrke, bosted og arbeidsted. 

Taushetsplikten inntrer når brukeren gir slike opplysninger til daglig leder, frivillig hjelper eller styret som ledd i hjelpearbeidet, og når videreformidling av slike opplysninger kan medføre skadevirkning for den det gjelder. 

Bruk på nett

Taushetserklæringen gjelder også dersom den frivillige har bekreftet at den er akseptert på en nettside.

2024 © Hillevåg frivilligsentral